kolmapäev, 9. veebruar 2011

Lestat 145

Kuulamistõkked!

1. Võrdlemine
2. Mõtete lugemine
3. Vastuseks valmistumine
4. Sõelumine
5. Siltide kleepimine
6. Unelemine
7. Samastumine
8. Nõuandmine
9. Väitlemine
10. Oma õiguse tagaajamine
11. Teema vahetamine
12. Takka kiitmine

Mõni kindlasti loeb neid tõkkeid ja mõtleb, et.. tore, ma teen nii peaaegu igas vestluses. Mis selles siis halba on? 12. punktile võib leida ühiseks nimetajaks - rääkija rahulolematus. Kui kellegagi vestleme, tahame olla ainulaadsed, tähtsad oma tähtsusetus probleemis, kuulatud ja tähelepanelikkusega üle külvatud, austatud ja väärtustatud.

Nii mitmeski ülaltoodud punkti tihedas kasutamises nii enda puhul kui oma sõprusringkonna hulgas, kajastub ilmselt see kui vähe meid huvitab kuulamine, selle sügavamas mõttes. Meil ei ole aega. Pealegi.. meil endal on nii palju öelda ja mõelda, et selleks tuleb kaasvõitlejate aeg kõik ära tappa! Selles oleme edukad.

Mul on üks sõber, kes kasutab sõprussuhete kirjeldamisel fraase.. lahinguid valima, sõda pidama, võitma, alla andma jne. See kõik on siiani olnud seotud just erinevate kuulamistõkete kasutamisest tulenevate erimeelsuste, valestimõistmiste ja probleemidega. Sõprussuhteid, kus neid tõkkeid peaaegu eranditult igapäevaselt kasutatakse, ongi ühed lõputud vastasseisude keerised. Muudel puhkudel ei kõlba sellised väljendid sõprussuhetesse, sest sõber on keegi, kellega koos sõdida, mitte kodusõda pidada.

Samal teemal kavatsen jätkata ka järgmises sissekandes...

Jätkub.... !

Jeanette Winterson - Tahtsin öelda midagi õelat, et oma viha välja elada ja ennast õigustada. Aga vanade sõpradega on see keeruline, sest see on nii lihtne.

Aitäh!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar